Cilt altına yerleştirilen iplerin etkisiyle yüz ve boyun bölgesinde gerilme sağlayan estetik amaçlı bir uygulamadır.
Ameliyat gerektirmeyen, hafif ve orta dereceli sarkmaların tedavisi için idealdir. İple yüz germe yöntemi 2 farklı yolla etki gösterir. İlk olarak, iplerin üzerinde bulunan çentiklerin etkisiyle, yüz ve boyun bölgesindeki yumuşak dokular mekanik olarak yukarı doğru çekilir ve cildin gerilmesi sağlanır. Bunun yanında, ipler cilt altında fibroblastik aktivasyonu arttırarak kollajen üretimini destekler.
Böylece hem mekanik germe etkisiyle, hem de kollajen üretiminin artmasıyla, eskisine oranla çok daha gergin, parlak ve sıkılaşmış bir cilt yapısı ortaya çıkar.
Ameliyatsız yüz germe uygulamasıyla hangi estetik sorunlar tedavi edilir ?
- Kaş düşüklüğü
- Yanak ve orta yüz düşüklüğü
- Yanakta hacim kaybı
- Çene hattında deri sarkması
- Yüz ovalinin bozulması
- Boyunda sarkma ve kırışıklıklar
Ameliyatsız yüz germe yöntemiyle hangi estetik sonuçlar elde edilir ?
- Kaş kaldırma
- Yanak germe ve dolgunlaştırma
- Nazolabial olukların azaltılması
- Çene hattının belirginleştirilmesi
- Yüz ovalinin düzeltilmesi
- Boyun germe
Ameliyatsız yüz germe yönteminin avantajları nelerdir ?
- Muayenehane şartlarında yapılabilir, öncesinde özel bir hazırlık gerektirmez
- Uygulama 30 dakika içinde tamamlanır
- Etkisi hemen gözlenir
- Uygulamadan hemen sonra günlük yaşama dönülebilir
- Etkisi uzun süre devam eder
- Lokal anestezi yapıldığı için ağrı oluşmaz
- Uygulama sonrasında iz kalmaz
Ameliyatsız yüz germe için hangi ipler kullanılır ?
En sık PDO (polydioxanone) ve PLA (poly-l-lactic asid) adı verilen maddelerden üretilen ipler kullanılır. Bu ipler, özel olarak dizayn edilmiş, çentikli veya konili, vücutta eriyen, alerji yapma riski olmayan, kollajen sentezini arttıran ve yıllardır ameliyatlarda başarıyla kullanılan oldukça güvenilir materyallerdir. PDO ve PLA yapısındaki ipler Cara, Silhouette Soft markalarıyla satılmaktadır.
Ameliyatsız yüz germe kim tarafından uygulanır ?
Bu konuda eğitim almış, tecrübeli dermatologlar ve plastik cerrahlar tarafından, klinik ortamında yapılmalıdır.
Kimlere ameliyatsız yüz germe uygulaması yapılmaz?
- Cilt yapısı ince, cilt altı yağ dokusu çok az olan kişiler
- Çene bölgesinde aşırı deri sarkması olan kişiler
- Hipertrofik yaşlanma belirtileri gösteren, cilt yapısı çok kalın kişiler
- Gebelerde ve emziren annelerde önerilmemektedir.
- Pıhtılaşma bozukluğu olanlarda (Hemofili) uygulama alanında kanama oluşabileceğinden önerilmez.
Ameliyatsız yüz germe öncesi nelere dikkat edilmelidir ?
- Uygulama öncesinde kullandığınız ilaçlarla ilgili olarak doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz. Aspirin, ağrı kesiciler (İbuprofen, naproksen) ve kan sulandırıcı ilaçların (Coumadin, warfarin) uygulamadan 2 hafta önce kesilmeleri gerekmektedir.
- Uygulama öncesinde aldığınız gıdalar ve gıda destekleriyle ilgili olarak doktorunuzu mutlaka bilgilendirin. Yeşil çay, sarımsak, balık yağı, vitamin C, vitamin E, gingko, ginseng ve ekinezya pıhtılaşmayı engelleyici etkileri nedeniyle uygulama alanında kanama ve morluğa neden olabilecekleri için, uygulamadan 2 hafta önce kesilmelidir.
- Uygulamadan 3 gün önce alkol alımı kesilmelidir.
Ameliyatsız yüz germe uygulamasının etkisi ne zaman ortaya çıkar ?
Uygulama tamamlandıktan hemen sonra ciltte gerilme, kırışıklıklarda azalma gözlenir. Uygulamanın yapıldığı yere bağlı olarak, yanaklarda dolgunluk artışı, yüz ovalinde düzelme, çene hattında belirginleşme sağlanır.
Ameliyatsız yüz germe uygulamasının kalıcılığı ne kadardır ?
İplerin etkisi cilt altına yerleştirilir yerleştirmez başlar ve 1-2 ay içinde optimum seviyeye ulaşır. Ancak kullanılan iplerin PDO veya PLA yapısında olmasına göre kalıcılık süreleri değişmektedir. PDO yapısındaki iplerin kalıcılığı 6-12 ay arasındadır. PLA yapısındaki iplerin kalıcılığı ise 1.5-2 yıldır.
Ameliyatsız yüz germe işlemi tek seansta mı yapılır ?
Tüm ipler tek seansta yerleştirilir.
Ameliyatsız yüz germe uygulaması nasıl yapılır ?
Önce hasta ayrıntılı şekilde muayene edilir. Yüzdeki sarkma ve kırışıklıkların yönleri belirlenerek, iplerin yerleştirileceği en doğru hatlar ve giriş noktaları tespit edilir. İşlem öncesinde iğne giriş yerlerine lokal anestezi yapılır. Uygulama yapılacak olan bölge antiseptik solüsyonla temizlenir. Yüz veya boyun bölgesindeki uygun noktalara iğne veya kanüllerle girilerek PDO veya PLA yapısındaki ipler cilt altına yerleştirilir. Uygulama tamamlandıktan sonra cilt üzerine antibiyotik içeren kremler ve güneşten koruyucu sürülür. Hastanın 1 ay sonra kontrol muayenesi için gelmesi gerekir.
Ne kadar süre sonra günlük hayata dönülebilir ?
İple yüz germe uygulaması yaklaşık olarak 30 dakika süren bir işlem olup, uygulama sonrasında hemen günlük hayata dönülebilir.
Ağrılı bir uygulama mıdır ?
İşlem öncesinde anestezik krem sürülerek veya anestezik madde enjeksiyonu ile lokal anestezi yapıldığı için hasta ağrı hissetmez.
Ameliyatsız yüz germe uygulamasının yan etkileri nelerdir ?
Uygulama sonrasında çok hafif bir kızarıklık ve morluk gelişebilir. Kızarıklık 2 saat içinde kaybolur. Morluk ise bir hafta içinde kendiliğinden düzelir.
Ameliyatsız yüz germe sonrasında nelere dikkat edilmelidir ?
- Yüzünüzde oluşabilecek ödem, kızarıklık ve morluğu azaltmak amacıyla, tedaviden hemen sonra başlayarak, her 2 saatte bir, 15 dakika süreyle, kumaş havluya sarılmış buz paketi ile yüzünüze soğuk kompres yapın. Buz uygulamasına ilk 24 saat boyunca devam edin. Tüm önlemlere rağmen yüzünüzde oluşabilecek morluk 1 hafta içinde kendiliğinden kaybolacaktır.
- Doktorunuzun uygun görmesi halinde, yüzünüzdeki ödem, kızarıklık ve morluğun tedavisi için çeşitli kremler ve oral ilaçlar kullanabilirsiniz. Ancak doktorunuza danışmadan, yüzünüze herhangi bir krem sürmeyin, oral ilaç kullanmayın.
- İlk gece yüksek yastık kullanarak sırt üstü yatmanız daha uygun olur. İlk hafta içinde yüz üstü yatmayın.
- İlk 24 saat içinde yüzünüzü ovuşturmayın, masaj yapmayın.
- İlk 24 saat içinde makyaj yapmayın, saç boyamayın ve kaş aldırmayın.
- İlk 24 saat içinde, yüzünüzde kızarıklığa yol açabileceğinden, sıcak banyo ve duş yapmayın, hamama, solaryuma girmeyin, yoğun güneş maruziyetinden kaçının.
- İlk 24 saat içinde, kan basıncınızı arttırarak yüzünüzde kızarıklığa neden olabilecek ağır ve yoğun spor, vücut geliştirme, pilates, yoga yapmaktan kaçının.
- İlk 3 gün boyunca, enfeksiyon bulaşma riski nedeniyle havuza girmeyin.
- İlk 3 gün boyunca, alkol, sigara, aspirin, ağrı kesiciler (İbuprofen), kan sulandırıcı ilaçlar (Coumadin, warfarin, plavix), yeşil çay, sarımsak, balık yağı, vitamin C, vitamin E, niasin, gingko, ginseng, ekinezya ve yüksek oranda şeker, yüksek oranda sodyum, yüksek oranda kafein içeren gıdalar almayın.
- İlk 1 hafta boyunca, yüzünüze cilt bakımı, peeling yaptırmayın.
- İple yüz germe uygulaması yapıldıktan sonra, aynı bölgeye mezoterapi, PRP, HİFU, laser ve radyofrekans gibi yöntemlerin uygulanması, iplerin kalıcılığını azaltacağı için konuyla ilgili olarak doktorunuzu bilgilendiriniz.